GLASBENA ŠOLA LOGATEC SE PREDSTAVLJA

 

Glasbena šola Logatec sodi med manjše glasbene šole, v svoji ponudbi poučevanja pa kar močno presega povprečje slovenskih glasbenih šol. Na naši šoli se lahko učiš domala vseh inštrumentov, petja in sodobnega plesa. Kot zanimivost naj omenim, da imamo na šoli kar šest učencev na fagotu, na nadstandardnem programu pa poučujemo tudi jazz kitaro, bas kitaro, električne klaviature in citre  nekakšen C-oddelek na nižji stopnji. S takim načinom izobraževanja rešujemo tudi tiste mlade glasbenike, ki ustvarjajo v različnih zasedbah ali tudi samostojno (npr. garažni bendi).

 

Na šoli delujejo orkestri: godalni, pihalni, simfonični in harmonikarski. Simfonični se je pod vodstvom dirigenta prof. Marjana Grdadolnika predstavil tudi na 4. reviji simfoničnih orkestrov v Krškem, kjer je požel veliko priznanj in čestitk strokovnjakov, kakor tudi ministrstva za šolstvo in šport. Na šoli delujejo tudi komorni sestavi: klavirski trio, kvartet flavt, sekstet klarinetov, trobilni kvintet, jazz ansambel, pihalni trio, kitarski duo in tudi druge priložnostno sestavljene zasedbe.

 

Glasbena šola je v jubilejnem 25. letu svojega delovanja začela priprave na opremljanje studia. Tako je studio dobil ime Studio 25. Sestavljajo ga režija, snemalni prostor in povezava z dvorano, ki omogoča snemanje tudi večjih skupin. V režijski sobi so tudi najnovejši HDR 24/96 MACKIE, 24 TRACK/24BIT DIGITAL AUDIO HARD DISC RECORDER/EDITOR. Delovni program v studiu zajema snemanje, editiranje, izdelavo »CD masterjev« in založništvo. Dvorana šole, ki je povezana z režijsko sobo, je opremljena z akustičnim stropom, ki omogoča mojstru v režiji, da oplemeniti zvok inštrumenta ali glasu s prefinjenimi niansami. V studiu se pripravljajo radijske oddaje, katerih urednica je že drugo leto Lidija Janjič, povezovalka je Mateja Perpar, tonski mojster pa Janez Albreht. Radijsko oddajo POLOVINKA je moč poslušati na valovih Notranjskega radia, ob nedeljah ob 9.05 na 107.1 in 91,1 Mhz. V oddaji se predstavljajo učenci glasbene šole od najmlajših pa vse do najstarejših.

V izobraževalnem programu namenjamo prostor tudi tako imenovanemu napredovalnemu razredu, kot ga sami imenujemo. Razred obiskujejo starejši, ki se želijo naučiti osnovne glasbene teorije. Pouk poteka strnjeno tako, da v enem letu opravijo izpit čez tri leta glasbene teorije. S tem omogočamo glasbeno izobrazbo tudi tistim, ki so v svojem otroštvu »zamudili vlak«.

 

V sodelovanju z območno izpostavo JSKD Logatec smo v novembru izpeljali seminar improvizacije in skupinske igre v Big bandu pod vodstvom dr. Kyle Gregoryja (ZDA). Za nami pa je tudi regijsko tekmovanje citrarjev (Gorenjska, Notranjska in Primorska) za 5. državno tekmovanje slovenskih citrarjev.

 

V Studiu 25 smo marca leta 2000 posneli citrarje dvanajstih glasbenih šol: Brežice, Grosuplje, Hrastnik, Kamnik, Logatec, Radlje ob Dravi, Radovljica, Slovenj Gradec, Šentjur, Štentvid, Velenje in Nazarje. Zgoščenka Jaz pa male citre 'mam je prva zgoščenka izdajatelja in založnika Glasbene šole Logatec. V prihodnosti bo šola izdala in založila še več glasbenih projektov.

 

Naša šola je lansko leto od 20. do 31. maja imela svoj festival in ga poimenovala 1. logaški pomladni festival, ki se je odvijal na različnih prireditvenih prostorih: v dvorani Glasbene šole Logatec, na trgu pred cerkvijo sv. Nikolaja, v cerkvi sv. Križa na Taboru, v Narodnem domu, torej domala povsod, kjer je možno koncertirati. Na festivalu so nastopili naši učenci, učitelji, KD Pihalni orkester Logatec, Pro musika rara nova, Uroš Polanc  pozavna, Klemen Golner  klavir, Slovenski citrarski kvartet, Session Veris z gosti, Trobilni kvartet policijskega orkestra itd. Imeli smo glasbene delavnice za najmlajše, naši učenci pa so nastopali tudi v domovih za ostarele (harmonikarji, citrarji). 2. logaški pomladi festival »Veris« bo potekal od 19. do 31. maja 2002, na katerem pa se bodo predstavile tudi nekatere glasbene šole, kot so GŠ Vrhnika, GŠ Postojna in GŠ Vič  Rudnik.

 

Matjaž Albrecht