PRIJETEN IN POUČEN GLASBENI VEČER - KONCERT TROBILNEGA KVINTETA

 

V dvorani Glasbene šole Idrija smo v torek, 27. novembra 2001, prisluhnili petim glasbenikom: Marku Ropniku - trobenta, Romanu Grabnerju - trobenta, Alešu Ruparju - rog, Miranu Šumečniku -  pozavna in Andreju Krajncu - tuba.

            V nizu kulturnih dogodkov zadnjega novembrskega tedna smo večer lahko prisluhnili tudi glasbi. Glasbena šola je povabila v goste trobilni kvintet, ki ga sestavljajo glasbeniki policijskega orkestra v Ljubljani. Ker originalne literature, napisane prav za to zanimivo, a redkeje slišano zasedbo, ni prav veliko, smo v večini primerov poslušali priredbe raznih skladb. Tako so med drugim ˝trobilno˝ zazveneli trije sicer vokalni madrigali T. Morleyja, predstavnika angleške renesanse, in Večerni ave A. Foersterja, ena najbolj prepoznavnih skladb slovenske zborovske zakladnice. Prvi del sta zaključili ljubiteljem glasbe znani vokalno-inštrumentalni deli baročnega skladatelja G. F. Händla  Largo iz opere Kserkses Aleluja iz oratorija Mesija. Skladba, ki je najbolj upoštevala naravo posameznega inštrumenta ter zasedbe kot celote, je bila Mac Donaldova Sea Sketches, napisana prav za trobilni kvintet.

            Koncert sta sklenili skladbi D. Ellingtona in G. Gershwina, obe prirejeni, nekoliko lahkotnejši, z okusom po jazzu oziroma Broadwayju.

            Glasbena šola je na koncert privabila predvsem svoje učence iz pihalnih in trobilnih oddelkov ter njihove najbližje družinske člane. Nič manj pa ni bil primeren tudi za tiste poslušalce, ki z glasbeno šolo niso neposredno povezani. Komentar, ki je spremljal posamezne skladbe in za katerega so poskrbeli kar sami trobilci, je namreč motiviral celotno občinstvo za pozorno in zavestno poslušanje. Poleg tega se je s tem ustvaril neposreden in sproščen odnos na relaciji izvajalci  poslušalci. Glasbena šola je na ta način poskrbela, da svoje učence vzgaja ne samo kot izvajalce, ampak tudi kot poslušalce.

Koncert nam bo ostal v spominu kot urica prijetnega trobilnega zvočnega sveta, s premišljeno izbranim, ne prezahtevnim in na mlajše občinstvo naravnanim programom. Učenci glasbene šole pa si bodo zapomnili tudi to, da so med petimi člani kvinteta gledali in poslušali tudi dva svoja profesorja, ki sicer poučujeta trobila na Glasbeni šoli Cerkno.

 

Aleksandra Žakelj