USPEH PIRANSKIH GLASBENIKOV
 

Mladinski pihalni orkester Piran se je z gostovanja na Češkem vrnil s še enim pomembnim priznanjem. Na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov, ki je potekalo med 19. in 21. oktobrom, so Pirančani v najvišji težavnostni kategoriji osvojili srebrno plaketo.

Piranski orkester spada v sam slovenski vrh (nastopa in tekmuje v umetniški kategoriji), tradicionalnega tekmovanja v Ostravi pa se je udeležil že dvakrat: leta 1995, ko je osvojil 1. mesto in zlato plaketo, in leta 1999 ko je zasedel 2. mesto in prejel srebrno plaketo.

V 60 članski zasedbi muzicirajo gojenci piranske glasbene šole v starosti 10 - 18 let, a so se jim ob tej priložnosti pridružili tudi nekateri bivši člani, sedaj delujoči kot profesionalni glasbeniki, in tudi nekateri profesorji šole.

Na letošnjem tekmovanju je v dveh kategorijah nastopilo 11 orkestrov iz Češke, Slovaške, Avstrije in Slovenije, mednarodna strokovna žirija pa je v izvedbah ocenjevala intonacijo, kvaliteto zvoka, fraziranje in dinamiko, tehnično pripravljenost, ritmično usklajenost in skupno igro, slogovno izvedbo ter umetniški vtis.

Orkester pod vodstvom dirigenta Benjamina Makovca je za 25 minutni program, ki je obsegal skladbe J. P. SOUSE, P. ZDENÉKA in J. HOROVITZA, dobil pohvale za izjemno kultiviranost in mehkobo zvoka, nekaj manjših spodrsljajev pri vstopih posameznih inštrumentov pa je nekoliko vplivalo na skupno igro in s tem tudi na možnost še višje uvrstitve v močni konkurenci ostalih orkestrov.

            Kljub temu so Pirančani pustili zelo lep vtis in so bili tudi izbrani za slavnostni zaključni koncert, na katerem sta poleg njih nastopila le še dva najvišje ocenjena orkestra tekmovanja: orkester Konzervatorija iz Brna ter orkester iz avstrijskega Feldkirchna.

            Na tekmovanju se je izvrstno odrezal tudi drugi slovenski predstavnik  Pihalni orkester iz Logatca, ki je osvojil zlato plaketo.

            Gostovanje na Češkem je spodbuda glasbenikom za nadaljnje delo, obenem pa tudi sovpada s proslavljanjem 150 letnice godbeništva v Piranu.

 

Bojan Glavina