50. OBLETNICA GŠ IZOLA, TOKRAT DRUGAČE

 

Po čem ste si zapomnili vašo zadnjo veliko šolsko obletnico?

             Celo leto v znamenju posebnih prireditev, začetna zagnanost, veliko dela, potem še več dela, dvomi, ali nam bo uspelo vse tako kvalitetno pripraviti, kot smo si želeli, vznemirjenje, potem izredno stanje, napetost, živčnost ali opazovanje živčnosti drugih... vse to prav od blizu ali malo bolj od daleč. Na koncu pa svečanost, če je šlo vse po sreči, lep koncert, prijetno srečanje, čestitke in pohvale, tiste res iskrene in tiste malo manj iskrene, in vendarle tudi malo praznovanja, če niste bili preveč utrujeni.Če je bila obletnica dovolj odmevna, tudi lep občutek in...počitnice!

Izolskim učiteljem ob naši 50. obletnici nič naštetega ne bo prihranjenega. Delamo , pripravljamo in vas tudi pričakujemo na premieri glasbene igre Figov top avtorjev Dimitrija Kralja in Bojana Glavine 14. junija, a vendar,  zapomnili si jo bomo še po nečem: Mi smo tudi praznovali!

            Z  idejo, da bi svoje  praznično leto praznovali tako, da bi tudi sebi nekaj ponudili in se tega prijetno spominjali,  nas je že vzačetku leta presenetila kolegica Breda Pečnik Božič. Izbrala je seveda nekaj,  kar nam je najbolj blizu, to je  obisk vrhunskih koncertov. Ampak zberite glasbenike, polne različnih idej, malo manj spretne v realizaciji, vse hkrati na isti koncert;  sto okusov, sto zadržkov. Pa nam je uspelo, no, Bredi je uspelo. Tako, da je stopila od enega do drugega, izbrala  izvrstne koncerte zlatega abonmaja, priskrbela karte, prevoz, pa še zelo dobro večerjo v kitajski restavraciji ter poiskala sponzorje, ki so pokrili vse finančne stroške. Lepo darilo za nas vse, ni kaj. Vabilu smo se tokrat prvič, razen dveh bolnih kolegic, odzvali  vsi, drugič le kakšen manj. Ne spomnim se, da bi že kam šli tako številni.

           28.novembra smo poslušali Saško državno kapelo iz Dresdena pod taktirko južnokorejskega dirigenta Myung-Whun Chunga z naslednjim sporedom: A. Dvorak: Simfonija št. 8 v G-duru op.88 in S. Prokofjev; odlomki iz suite Romeo in Julija. Morda zaradi visokih pričakovanj, morda zaradi skladbe, a prva me ni navdušila. Zelo dobro, zelo lepo, a ne navdušujoče(Breda, kakšne zahtevne stranke si si izbrala).

Izvedba Prokofjeva pa me je toliko bolj prevzela. Doživetje, kot jih je malo; izjemna sugestivnost, ki je zame dosegla višek v stavku Tibaltova smrt. Po koncertu nas je  sprejel  direktor Cankarjevega doma, Mitja Rotovnik, z nami nazdravil našemu jubileju in nas povabil še k ogledu razstave italijanske srebrnine 20.stoletja.          .

            Kot drugega  smo izbrali koncert Mozartovih skladb z  Akademijo St. Martin in the Fields, ki je v Ljubljani tokrat prvič gostovala s svojim umetniškim vodjo, slovitim sirom Nevillom Marrinerjem. Solist v Mozartovem koncertu za klavir in orkester v d-molu  K 466 je bil Richard Goode, in tudi ta izvedba mi bo ostala v spominu kot nepozabno umetniško doživetje. V simfonijah v D-duru  K297 in v Es-duru K543 sem  kot Mozartova navdušenka  uživala v vsakem taktu in najbolj v počasnih stavkih.  (Koliko dobrih, vrhunskih koncertov zamujam, leto za letom.)

Na tretji koncert, 15. marca, žal nisem mogla kljub zelo vabljivemu sporedu z Varesejem, Debussyjem in Franckom v izvedbi Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama z dirigentom Riccardom Chaillyjem.

Šolsko leto se bliža koncu, tempo se stopnjuje in jasno nam je, da je pred nami zahtevnejši del leta. Dajmo, gremo še v Benetke, še po zalogaj dobre volje, pozitivne energije in navdiha. Enodnevni izlet s katamaranom nas že ne more utruditi, lahko nam samo koristi. Seveda smo šli.

            Brez strahu, nismo pozabili na učence. Avtobus izbranih otrok smo spremljali na koncert mlade pianistke Kaje Prodnik z orkestrom Slovenske filharmonije v Cankarjev dom.

 

            Bilo nam je lepo. Hvala, Breda. Vzdušje je dobro in morda bomo tudi zato malo bolj strpni, ko bo napetost naraščala proti zaključni prireditvi. 

            Tudi vsem vam drugim želim, da bi utrip ob vaših prihajajočih obletnicah začutili na lastni koži, a ne le tistega delovnega. Pomislite, poiščite, morda je tudi med vami kdo, ki bi mu kaj podobnega pomenilo izziv.

 

Kristina BabičPRIREDITVE OB 50 LETNICI GLASBENE ŠOLE IZOLA

 

JAZZ SEMINAR RENATA CHICCA

Sobota, 10. in nedelja, 11. novembra 2001

Dvorana glasbene šole Izola

 

KONCERT UČITELJEV GLASBENE ŠOLE IZOLA

Sreda, 9. januarja 2002, ob 19. uri

Dvorana glasbene šole Izola

 

KONCERT BIVŠIH UČENCEV

Sreda, 6. februarja 2002, ob 19. uri

Izolski kulturni dom

 

KONCERT DIJAKOV,  NEKDANJIH UČENCEV GŠ IZOLA

Četrtek, 28. marca 2002, ob 19. uri

Dvorana glasbene šole Izola

 

KONCERT OTROŠKEGA ZBORA CGV KOPER

IN MLADINSKEGA PEVSKEGA ZBORA GŠ IZOLA

Sreda, 22. maja 2002, ob 19. uri

Dvorana glasbene šole Izola

 

KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA IZOLA

Petek, 21. junija 2002

na prostem

 

OSREDNJA SLOVESNOST - FIGOV TOP

krstna izvedba glasbene igre napisane za to priložnost

Tekst: Dimitrij Kralj

Glasba: Bojan Glavina

Petek, 14. junija, ob 20.30 uri

Manziolijev trg v Izoli

 

KONCERT JAZZ PIANISTA RENATA CHICCA

predvidoma v novembru 2002

 

IZID ZBORNIKA in ZGOŠČENKE

predvidoma v novembru 2002

 

POP-ROCK NEDELJA - OTROŠKI ŽUR

prenešeno na jesen

 

ULIČNI NASTOPI
prenešeno na jesen