MLADE NOTE

 

Skladbe goriških ustvarjalcev za mladino je izdal Slovenski center za glasbeno vzgojo Emila Komela Gorica

     V okviru Srečanj z glasbo 2001-2002, ki jih že vrsto let uspešno, odmevno in programsko izvirno pripravlja Slovenski center za glasbeno vzgojo Emila Komela Gorica (letos v sodelovanju s Kulturnim centrom Lojzeta Bratuža, Arsateljejem  mednarodnim centrom za glasbo in umetnost in združenjem Glasbena srečanja Alpe Jadran), smo 15. decembra lani v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici prisluhnili zanimivemu in predvsem domiselnemu večeru z naslovom Mlade note. Tretji koncert Srečanj so namreč oblikovali goriški ustvarjalci in učenci Centra Emila Komela.

            V značilnem vzdušju praznične mladostne glasbene zagnanosti in razigranosti so nastopajoči predstavili izbor skladb iz zbirke, ki jo je goriški glasbeni center izdal ob dveh pomembnih obletnicah: 1000-letnici prve omembe Gorice v pisnih virih in stoletnici Pevskega in glasbenega društva, prve organizirane slovenske glasbene šole na Goriškem. Zbirka Mlade note (uredil jo je Silvan Kerševan) je sicer že peti zvezek iz niza vsakoletnih publikacij Centra Emila Komela, in če so prejšnji zvezki predstavljali posamezne skladatelje, je najnovejši namenjen pisanemu izboru skladb ustvarjalcev, ki so po rojstvu ali z delovanjem povezani z goriškim prostorom. Zbirka je razdeljena v tri dele: v prvem so skladbe za solistične instrumente, v drugem skladbe za skupinsko igro, v tretjem pa pesmi za otroški oziroma mladinski pevski zbor z instrumentalno spremljavo. Publikacija, v kateri je 30 novih skladb osemnajstih avtorjev zelo različnih generacij in tudi različnih nacionalnih pripadnosti, je uporabna kot didaktični pripomoček, predstavlja pa tudi nov in bogat vir skladb, ki bodo lahko popestrile koncertne programe šolskih glasbenih produkcij in glasbenih prireditev nasploh.    

            »V Mladih notah so skladbe, ki so bile napisane prav za to zbirko; nekatere so dolgo časa ležale v predalu in čakale na priložnost, da pridejo na dan, druge pa so sad naše vzpodbude in so nastajale ob pedagoškem delu na šoli, seveda predvsem z željo, da zadostijo različnim potrebam in priložnostim,« je v uvodu zapisal Silvan Kerševan.

In kdo so goriški ustvarjalci, ki so prispevali nove skladbe za mladino?

Andrej Bratuž, zavzet kulturni delavec in publicist iz Gorice. Damijana Čevdek Jug, ki na Centru E. Komela poučuje nauk o glasbi in vodi šolski zbor. Giulio Chiandetti, goriški kitarist  lutnjar. Zorko Harej, tržaški glasbenik, skladatelj, publicist, rojen v Dornberku. Stanko Jericijo, goriški skladatelj, zborovodja. Silvan Kerševan, ravnatelj Centra E. Komela. Ciril Kren, skladatelj, rojen na Plešivem v Goriških brdih, ki od leta 1937 živi in deluje v Argentini. Hilarij Lavrenčič, dirigent, zborovodja iz Doberdoba. Lucija Lavrenčič Terpin, zborovodkinja iz Devina. Luigino Pistore, dirigent iz Padove, ki zadnja leta poučuje in deluje na Goriškem. Patrick Quaggiato, študent iz Štandreža. Dimitrij Rejc, organist, glasbeni pedagog iz Nove Gorice. Mirko Rener (1919  1993), organist, skladatelj, rojen v Štjaku, ki se je leta 1949 izselil v Kanado. Cecilia Seghizzi Campolieti, goriška skladateljica. Antonio (Boris) Stacul, pianist, organist, glasbeni pedagog iz Gorice. Caterina (Ketty) Tabai Leban, pianistka, glasbena pedagoginja, zborovodkinja iz Gorice. Boris Vodopivec, glasbeni pedagog iz Dornberka.In  Mirko Vuksanovič, svobodni umetnik iz Nove Gorice.

Tatjana Gregorič