OSTAJAMO V VRHU SLOVENSKEGA ZBOROVSKEGA PETJA

 

           Konec aprila, 24.in 25. je bila v Zagorju ob Savi 18. revija -  tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov Slovenije, ki ga Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti prireja vsako drugo leto. Letos se je revije udeležilo 9, tekmovanja pa 35 zborov v 5 kategorijah (otroški, mladinski, fantovski, dekliški in mešani pevski zbori).

           Prijavnici na tekmovanje so morali biti priloženi novejši tonski zapis, podatki o zboru (kurikulum) in seznam z rojstnimi letnicami pevcev; nato je komisija - selektor določila zbore za tekmovalni del revije. Letos so petčlansko žirijo priznanih vrhunskih strokovnjakov s tega področja sestavljali: Majda Hauptman, Danica Pirečnik, Marko Vatovec in Dragica Žvar kot člani, Karmina Šilec pa ji je predsedovala. Kriterij je bil dokaj strog, točkovni razpon je segal od najnižje ocene 70 do najvišje 94,7 točke od 100 možnih. Podeljenih je 9 bronastih, 20 srebrnih in 6 zlatih priznanj.

           Primorsko je na tekmovalnem delu zastopalo 8 zborov - štirje med 15 otroškimi: OPZ OŠ Dekani (Slavica Kleibencetl) je zasedel 12. mesto in z oceno 78,8 točke prejel bronasto priznanje; OPZ Frana Venturinija - Domjo iz Doline pri Trstu (Suzana Žerjal) je za 5. mesto dobil srebrno priznanje (88,6 točke; OPZ Pueri cantores iz Tolmina (Barbara Kovačič) je zasedel z 90,3 točke tretje mesto in prejel zlato priznanje, OPZ CGV Koper pod vodstvom Maje Cilenšek (pevke in pevci GŠ Izola in GŠ Koper) je  zapel za 94,7 točke, v svoji kategoriji zmagal in prejel zlato priznanje.

Med mladinskimi pevskimi zbori, skupaj jih je tekmovalo devet, sta bila primorska dva: MPZ OŠ Komen (Andreja Rustja) je bil s 77,8 točke bronast in je zasedel 7. mesto; MPZ Glasbene šole Izola (Kristina Babič) pa je zasedel tretje mesto in prejel s 83, 3 točke srebrno priznanje. V tej kategoriji zlato priznanje ni bilo podeljeno.

Med petimi dekliškimi zbori je bil DPZ ZKD Nova Gorica (Matjaž Šček) tretji, a za las mu je z 89 točkami ušlo zlato priznanje.

            S Centra za glasbeno vzgojo Koper se je tekmovanja udeležil tudi Mešani PZ Gimnazije Koper, ki ga vodi Ambrož Čopi (sestavljajo ga pretežno dijaki umetniške gimnazije - koprskega srednjega glasbenega izobraževanja) in bil med petimi najboljši: ocenjen je bil z 90,2 točke in je prejel zlato priznanje.

OPZ Centra za glasbeno vzgojo Koper pod vodstvom Maje Cilenšek  je najvišje ocenjen zbor letošnjega tekmovanja, poleg tega pa je prejel še dve posebni priznanji: za najboljšo izvedbo programa v celoti in za najboljšo izvedbo priredbe ljudske skladbe, ki jo je skladatelj Bojan Glavina napisal prav za to priložnost, in sicer šavrinsko Biži Biži.

            Vsi trije zbori Centra za glasbeno vzgojo Koper so bili predhodno izbrani za zaključne revije Naša pomlad, ki so bile konec maja in v zacetku junija.

 

Vsem udeležencem - pevkam, pevcem in njihovim zborovodjem iskrene čestitke!

 

Darinka Jug