PRVI KLAVIRSKI DAN ZPGŠ

Sobota, 13. april 2002 je bil za učiteljice in učitelje klavirja primorskih šol prav poseben dan.

 

 

Od zgodnjih jutranjih pa do poznih popoldanskih ur so v Glasbeni šoli Idrija potekali nastopi mlajših in starejših učencev klavirja, glasbeni kviz, komentirana predstavitev nekaterih skladb iz cikla Letni časi P.I.Čajkovskega in medsebojno druženje, ki se je končalo s sprehodom po Idriji.

            Tako smo si na sestanku klavirskega aktiva zamislili in načrtovali naše srečanje, ki naj bi potekalo brez tekmovalnega vzdušja v prijetnem in zanimivem druženju. Rezultat tega je bilo skoraj 60 udeleženih učencev v štirih nastopih in okrog 25 njihovih učiteljev iz skoraj vseh šol ZPGŠ.

            Začetek je bil v znamenju čipke, saj je učenka idrijske GŠ, Mateja Kos, zaigrala stavek Čipkarica iz Idrijske suite B. Glavine, uvodnemu pozdravu Tatjane Grahelj, glavne organizatorke srečanja, pa je sledil prvi nastop.

Najmlajših pianistov do 13 let starosti je bilo kar 25, glavna značilnost nastopa pa je bil zelo raznolik program in otroška prisrčnost ter neposrednost izvedb.Učenci CGV Koper so ob skrbno pripravljenem komentarju Aleksandre Alavanja-Drucker predstavili nekatere skladbe P.I.Čajkovskega iz njegove zbirke Letni časi. Tako smo lahko slišali Škrjančkovo pesem, Zvončke, Pesem koscev, Lov in Trojko, ter zvedeli veliko zanimivosti v zvezi z nastankom in vsebino teh skladb.

            V opoldanskem premoru so mladi pianisti imeli možnost, da se na sproščen način preizkusijo v priložnostnem glasbenem kvizu, ki sta ga pripravili koprski profesorici klavirja Valentina in Aleksandra Češnjevar.

Sledila sta še dva nastopa (pianisti od 14 do 15 let in pianisti starejši od 16 let), v katerih smo lahko slišali kar nekaj umetniško doživetih izvedb obetavnih učencev. Preveč prostora bi zahtevalo naštevanje vseh nastopajočih in njihovih mentorjev, gotovo pa si prav vsi zaslužijo čestitke za uspešne izvedbe.

            Udeleženci smo bili zelo zadovoljni z organizacijo srečanja, ugotovili pa smo, da je bilo dogajanje časovno preveč strnjeno in da je ob obilici nastopov primanjkovalo časa za pogovore in sproščeno druženje, kar bomo poskušali nadomestiti prihodnje leto.

 

Bojan Glavina