SEMINAR ZA KOMORNE SKUPINE S PIHALI - FLAVTA

 

Seminar, ki je potekal v soboto, 30.3.2002, v dvorani Glasbene šole Koper, je vodil prof. in flavtist Aleš Kacjan. Realiziran je bil na pobudo Aktiva učiteljev flavte CGV Koper. Ker smo želeli ponoviti uspeh lanskoletnega seminarja s flavtistko Karolino Šantl Zupan, ki je bil namenjen tekmovalcem (flavtistom), smo se letos odločili, da bomo zaradi 1. Regijskega tekmovanja komornih skupin s pihali  glavni inštrument flavta, organizirali seminar za komorne skupine s pihali.

Izbira predavatelja ni bila težka. Odločili smo se za flavtista Aleša Kacjana: prvega flavtista v Slovenski filharmoniji, člana pihalnega kvinteta Slowind, s katerim koncertira po Kanadi, Ameriki in ima koncerte, lahko rečemo, po celem svetu! Na naše veliko veselje se je Aleš z navdušenjem odzval našemu povabilu, saj ga poleg vsakoletne poletne šole v Piranu na Koper in Primorsko vežejo prijetni otroški spomini.

Vsak učitelj ZPGŠ je tako imel možnost prijaviti svojo komorno skupino na seminar, in končno se ga je udeležilo kar 9 komornih skupin iz cele Primorske: GŠ Piran, GŠ Izola, GŠ Koper (3 skupine), GŠ Tolmin (2 skupini), GŠ Sežana in GŠ Ilirska Bistrica. Vsaka komorna skupina je na seminar prišla zelo pripravljena.

Prisluhnili smo različnim zasedbam, izbiri programa ter skupinam različnih starosti od najmlajših pa do najstarejših  dijakov. Na vlogo je bilo le 45 minut, kar je bilo veliko, vendar navsezadnje za intenzivno delo vedno premalo.

Seminar je bil izvrsten in zasluži vse pohvale! Vsi, ki smo se ga udeležili in na njem preživeli cel dan, smo bili navdušeni nad delom prof. Aleša Kacjana. Njegov način dela je zelo direkten, njegov občutek za delo z otroki zelo prefinjen. Na učence je prenašal izredno energijo in žar. Izvedeli smo veliko koristnih in uporabnih informacij ter znanj, ki jih lahko uporabimo pri vsakdanjem poučevanju. Od pravilne uporabe preponskega dihanja, jezika, okraskov  trilčkov, spreminjanja barve zvoka, korigiranja intonacije, gibanja šestnajstink,  poslušanja… in še bi lahko naštevala.

 

Ob koncu dneva smo dobili celoten vpogled v delo flavtista in profesorja, kot je Aleš Kacjan. Bili smo polni uporabnih informacij, in verjamem, da je vsak učitelj komaj čakal naslednjo vajo s svojo komorno skupino, da bo pridobljeno znanje uporabil in tako še kaj izboljšal. Tekmovanje se je bližalo…

 

Zares enkraten predavatelj!

 

Alenka Zupan