ZGODBA S KONCERTNEGA LISTA

 

            V mesto Hamelin, ki so ga zavzele požrešne podgane, je prispel Pisani piskač. Stopil je do župana in njegovih svetovalcev. Ponudil se je, da s skrivno čarovnijo prežene podgane, če mu plačajo tisoč guldnov. Župan mu jih je obljubil celo petdeset tisoč, samo da se reši te nadloge, ki ji ni bilo videti konca. Pisani piskač je s svojim čarobnim igranjem na piščalko privabil podgane od vsepovsod in jih speljal v reko Weiser, da jih je le-ta odplavila. Podgan naenkrat ni bilo več. Meščani so bili zadovoljni, še bolj pa njihov župan. Naznanil je pripravo velike zabave. Tedaj je k njemu stopil Pisani piskač in zahteval obljubljeno nagrado. Župan pa ga je grdo odslovil s petdesetimi guldni, češ: »Kako si upaš zahtevati tisoč guldnov samo zato, ker si nekaj zaigral…«

            Pisani piskač si je mislil svoje in ponovno zaigral, vendar povsem drugačno melodijo. Nanjo so se odzvali hamelinski otroci. Pritekli so, ploskali z rokami, plesali, se smejali in kričali. Sledili so Pisanemu piskaču in njegovim melodijam na drugo stran mesta do vznožja visokega hriba Koppelberg. Nihče od meščanov Hamelina jih ni mogel več priklicati nazaj. Kar naenkrat se je pobočje hriba odprlo. Piskač in otroci so plesoč vstopili vanj. Nazadnje se je jama zaprla in piskanje je utihnilo.

 

 Zunaj je ostal samo šepavi deček, ker ni mogel dohitevati svojih prijateljev. Postalo mu je strašno dolgčas. Meščani pa so še dolgo iskali otroke po vsem svetu, vendar jih niso nikoli našli.

Prebivalci Hamelina so nato dali izdelati kip nenavadnega moža, ki igra na piščalko. Na podstavek so napisali to zgodbo, da bi bila vsem v poduk  kaj se zgodi, če kdo ne izpolni dane obljube…

 

            Hamelinski Pisani piskač je nemška pripovedka. Navdihnila je sodobnega ameriškega skladatelja Johna Corigliana, da je ustvaril kompozicijo  koncert za flavto in orkester s sedmimi stavki po naročilu Jamesa Galwayja.   

            Zanimiva in poučna zgodba, ki bi jo  na primer - brez koncertnega lista in z malo domišljije razumel sprva kot splet pravljičnih prizorov, polnih čarovnij, nato kot nenehen dialog, celo prepir med orkestrom in solistko ter nazadnje epilog…

            Še posebej je bila zanimiva in odlična zato, ker je Pisanega piskača zvočno upodobila prva dama slovenske in svetovne flavtistične izvajalske prakse - Irena Grafenauer! 

 

Matjaž Šurc

 

Koncert je bil 18. aprila 2002 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v okviru oranžnega abonmaja. Igral je orkester Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Marka Letonje.