5. glasbena delavnica flavte Pikolo

 

V Dijaškem domu Bled je od sobote, 10. avgusta, do petka, 16. avgusta 2002, pod mentorstvom Alenke Zupan, prof.,spec. flavte, potekala 5. glasbena delavnica flavte Pikolo 2002, ki se je je udeležilo 11 učenk in dijakinj iz vse Slovenije: Mojca Hudovernik iz 3.r. GŠ Kranj, Tina Rejec iz 3.r. GŠ Tolmin, Neža Adamič iz 3.r. GŠ Franca Šturma Ljubljana, Anja Ipavec iz 4.r. GŠ Nova Gorica, Lea Sirk iz 5.r. GŠ Koper, Neža Kravanja iz 5.r. GŠ Tolmin, Anuša Podgornik iz 5.r. GŠ Koper, Irena Gogala iz 6.r. GŠ Kranj, Nija Androjna iz 6.r. GŠ Sevnica, Nika Hribar iz 7.r. GŠ Koper in Irena Kavčič iz 3.letnika Umetniške gimnazije Koper. Že tretje leto zapored je potekala v prečudovitem okolju Blejskega jezera.

            Letošnja delavnica je imela največji poudarek na klasičnem izpopolnjevanju in pridobivanju znanja igranja flavte ter skupnem muziciranju pri komorni igri in pripravi na nastopanje. Po delavnici smo z udeleženkami zabeležili nekaj njihovih mnenj:

 

"Letošnja delavnica Pikolo mi je bila zelo všeč. Vsa pozitivna energija in polno smeha je v meni prebudilo nov pogled na svet, prijatelje in seveda samo sebe. Bila sem pozitivno presenečena." Irena Gogala, 6.r. GŠ Kranj.

 

"Najprej: pridobila sem novo izkušnjo  igranje v komorni  skupini. Najbolj sem uživala v skupini enajstih deklet. Tudi duo flavt in kvartet flavt mi je bil zelo všeč.

Drugič: Zdi se mi, da sedaj tudi sama bolje igram. Pazim na dinamiko, artikulacijo, ton..." Neža Adamič, 3.r. GŠ Franca Šturma Ljubljana.

 

»Naučila sem se marsikaj. Na primer to, kako ves čas držati prepono napeto, narediti ton polnejši ter bolj napet in kako je potrebno biti pozoren na vsako noto.

Spoznala sem tudi, kako peljati linijo naprej v frazi ter prepoznati najpomembnejšo noto in lepo zaključiti frazo.« Nija Androjna, 6.r. GŠ Sevnica

 

            Velik poudarek je bil tudi na ustvarjalno-umetniškem področju, kjer so se udeleženke lahko prepustile domišljiji in ustvarjale zanimive izdelke z barvami za steklo, iz gline in z biserčki. Imeli smo turnir v mini golfu in namiznem nogometu, ki je dekletom najbolj prirasel k srcu. Največji užitek pa je bilo spuščanje po toboganu in plavanje v Blejskem jezeru. Ob večernih urah smo se zabavali in nasmejali do solz ob plesu, raznih igrah in »urah baleta«.

"Veliko smo tudi ustvarjale, kar me je zelo sproščalo. Najrajši sem ustvarjala z barvami za steklo." Lea Sirk, 5.r.GŠ Koper

            Udeleženke delavnice so se tudi letos s svojim koncertnim programom v komornih zasedbah in individualno zelo uspešno predstavile širšemu občinstvu na Blejskem otoku in Blejskem gradu.

 

»Všeč mi je bilo, ker smo se na koncertih same napovedovale oziroma se predstavile in tako dosegle tudi boljši stik s publiko.« Nika Hribar, 7.r. GŠ Koper

 

Skupaj smo preživeli nepozaben teden igranja, vadenja flavte, ustvarjanja, iger, sprehodov, kopanja, zabave in smeha.

"Bila sem na raznih delavnicah, vendar nikjer nisem opazila takšne povezanosti kot tukaj. Mislim, da je ravno to ena najpomembnejših stvari na delavnici, ki jo je potrebno ohraniti." Irena Kavčič, 3.l. UG Koper.

 

Alenka Zupan