Darij Pobega  - dobitnik nagrade Republike Slovenije

na področju šolstva

 

         Med letošnjimi dobitniki nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je tudi pedagog Centra za glasbeno vzgojo Koper - Darij Pobega. To izjemno priznanje mu je podeljeno na področju glasbenega šolstva.

          Devetčlanski Odbor za podeljevanje državnih nagrad na področju šolstva, kateremu je predsedoval prof. dr. Matjaž Kmecl, je izmed 32 predlogov, ki so prispeli na razpis, po strokovni obravnavi izbral in nagradil enajst učiteljev, ki so se najbolj izkazali na svojih področjih, med njimi pa je Darij Pobega edini s področja glasbenega šolstva.

          Svečana podelitev nagrad je potekala oktobra 2002 v dvorani Narodne galerije v Ljubljani, udeležila pa sta se je tudi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in ministrica za šolstvo, znanost in šport, dr.Lucija Čok.

 

 

IZ OBRAZLOŽITVE:

 

Gospod Darij Pobega

nagrada za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva

 

           Ime Darija Pobege nam prikliče v zavest pojem učitelja v tistem najbolj plemenitam pomenu, ki povezuje visoke vzgojno-izobraževalne dosežke s kakovostjo človeške osebnosti. Pred skoraj štirimi desetletji je začel poučevati trobila, ki so si na začetku njegovega delovanja šele utirala pot v glasbeno šolstvo. S predanostjo delu, pedagoškim darom in odprtostjo za strokovno rast je Darij Pobega na Centru za glasbeno vzgojo Koper kmalu postavil svoj oddelek na zavidljivo raven. Njegovi učenci dosegajo visoke pohvale in nagrade. Nekateri med njimi so si izbrali glasbo za svoj poklic, drugi za ljubiteljsko dejavnost, v kateri uresničujejo svoje višje kulturne potrebe.

           Darij Pobega budno spremlja širši osebnostni razvoj svojih učencev. Pozna njihove mladostniške potrebe po druženju in samopotrjevanju, ki jih učinkovito uresničuje v komornih sestavih in pihalnih orkestrih. Skupinske oblike muziciranja pod njegovim vodstvom prinašajo nove uspehe, nagrade in priznanja. Skozi leta se jih je nabralo skorajda osemdeset in med njimi je kar šestnajst mednarodnih odličij.

          Darij Pobega je s svojimi dosežki, izkušnjami in lastnostmi dragocen mentor in vodja študijske skupine trobil v Zvezi primorskih glasbenih šol, hkrati pa vzornik najširšemu krogu glasbenih učiteljev v slovenskem prostoru.