Dnevi kitare v Kopru

 

S koncertom učencev umetniške gimnazije Koper iz razreda prof. Tanje Brecelj so se pričeli drugi dnevi kitare v Kopru. Pravi način za odprtje, saj je seminar namenjen kitarskim pedagogom: izpopolnjevanju njihovega znanja, njihovih didaktičnih metod in zvočnih predstav.

            Seminar sta vodila nam že znan prof. P. Pegoraro in njegov kolega prof. S. Viola. Če je Viola s svojim teoretičnim znanjem podrobno razlagal za igranje pomembno držo rok, nog, telesa, glave, kitare, samo sedenje, uporabo pručke, kar je bilo za nekatere tudi malce preveč teoretično, se je Pegoraro ponovno izkazal pri delu z učenci kot umetnik z izrazitim čutom za glasbo: pokazal je tako svojo sposobnost razumevanja in odkrivanja slabih ali dobrih navad in veščin kot tudi sposobnost učence ustrezno motivirati.

Letošnja novost: termini so bili namenjeni tudi učiteljem, aktivnim kitaristom, ki so lahko to možnost izkoristili za svojo lastno izpopolnitev umetniškega ustvarjanja. Zelo pohvalno!

            Na žalost je letos minil seminar brez Pegorarovega koncerta. Lani se je namreč izkazal kot veliki interpret.

So pa Dneve kitar zaznamovali tudi razni drugi koncerti. Študentje AG v Ljubljani so pokazali visok nivo glasbenega dojemanja, tehničnih sposobnosti in zrelosti. Ob koncertu mehiškega tria Nahual je vsakdo lahko užival ob uigranosti treh mladih umetnikov. Vrhunec naj bi pričaral španski kitarski virtuoz Marco Socias, čigar koncert pa je v marsičem tudi razočaral. Takoj pa je potrebno dodati, da smo vsi udeleženci mojstrskega tečaja 4. dan pri imeli možnost spoznati mojstra Sociasa, tega izjemnega kitarista, pedagoga, glasbenika, ki z vso svojo energijo ustvarja, pomaga ustvarjati svojim učencem in z veseljem deli svoje bogate izkušnje drugim. Tako je ta izkušnja v sintezi s koncertom tvorila zelo pozitivno doživetje.

Vse dogajanje so spremljale tudi razne predstavitve kitar, ki pa niso prinašale kakšnih posebnih novitet, tako da smo si lahko ogledovali že videno.

            Na koncu še kompliment celotni ekipi s prof. Tanjo Brecelj na čelu, ki je pripravila in izpeljala celoten projekt, ter poskrbela za dobro počutje. Razlog več, da se prihodnje leto spet srečamo!

 

Sašo Lamut