Harmonikar Igor Zobin tretji na svetovnem prvenstvu

 

Glasbena matica Trst je v zadnjih letih doživela velik kakovostni vzpon harmonikarskega oddelka; ta sekcija dejavnosti šole ni samo zelo uspešna po številu učencev, a tudi in predvsem po talentu in prizadevnem pristopu, ki jih označuje. Poleg zadovoljstva zaradi številnih diplom ima oddelek zagotovljen naraščaj, saj bodo v prihodnjih letih zaključili svoj študij še drugi nadarjeni učenci, ki se uveljavljajo na tekmovanjih in revijah. Nagrade veljajo za potrdilo dobrega nivoja priprave, a kar je najbolj spodbudno in hvalevredno pri teh mladih tržaških harmonikarjih, ki igrajo na klavirsko ali bajan harmoniko, je v prvi vrsti spoštljiv, ponosen pristop do koncertnega glasbila, aktiven, pozitivnokritičen odnos do harmonikarske stvarnosti in ne nazadnje volja po stalnem izboljševanju in izpopolnjevanju, ki pogosto privede/pripelje do odličnih umetniških rezultatov.

            V to vrsto učencev je do nedavnega spadal tudi Igor Zobin, ki je v letošnjem poletnem izpitnem roku diplomiral in je zdaj pričel samostojno glasbeno profesionalno pot. Igor se je začel učiti harmoniko pri sedmih letih in je v šolskem obdobju v razredu prof. Claudia Furlana prejel veliko priznanj v državnem in mednarodnem merilu kot solist ali kot član priznanega harmonikarskega ansambla Synthesis 4, ki je dolgo let deloval pod okriljem Glasbene matice. Dolga vrsta prejetih nagrad vsebuje več zlatih in srebrnih odlik (od leta 1989 do danes je prejel pet prvih, štiri druge in tri tretje nagrade na uglednih mednarodnih in državnih tekmovanjih), med katerimi naj izpostavimo prvo mesto na 3. mednarodnem tekmovanju Gorni Kramer leta 2000 in leta 2002 ter tretje mesto na prestižnem Mednarodnem tekmovanju Citta' di Castelfidardo.

 

Opis njegovih dosežkov je zdaj dostopen tudi v najnovejšem katalogu zmagovalcev najpomembnejših tekmovanj, ki ga je izdal Italijanski državni odbor za glasbo CIDIM. Igor je edini harmonikar na tem seznamu.

            Med diplomskim izpitom se je Igor udeležil tudi državnega izbora za Svetovno harmonikarsko tekmovanje in je bil na njem izbran za predstavnika Italije. Tako se mu je izpolnila želja, da se preizkusi na svetovnem prvenstvu. Finalni del tega pomembnega tekmovanja, ki ga organizira Svetovno harmonikarsko združenje (Confédération mondiale de l'accordéon), se je letos odvijal v Kongresni palači v Bellunu. Igor je tekmoval v kategoriji »senior« med predstavniki Hrvaške, Francije, Španije, Češke, Slovaške, Jugoslavije in Švice. Tridnevna selekcija je vsebovala tri postopne etape, v katerih je Igor dosegel visoko število točk. Kot eden najboljših kandidatov v svetovnem merilu je lahko na koncu stopil na oder nagrajencev. Mednarodna komisija strokovnjakov mu je namreč podelila tretjo nagrado, kar je gotovo dosedanje najvišje priznanje, ki ga je mladi tržaški harmonikar prejel v svoji karieri. Igor je bil ob tej priložnosti deležen laskavih ocen in posebnih pohval žirije, predvsem pa publike, sestavljene pretežno iz glasbenikov. Oboje - navdušen sprejem pri publiki in tretje mesto predstavljata za tržaškega harmonikarja že posebno zmago. Prestižna nagrada je spodbuda na njegovi komaj začeti samostojni poti. Ker smo ob mnogih priložnostih spoznali njegov ambiciozen in vztrajen značaj, v bodoče pričakujemo še druge podobne uspehe temperamentnega glasbenika.

 

Rossana Paliaga