Intervju s Petrom Gusom

 

Peter Gus , 23-letni Goričan, je v jesenskem roku z odlično oceno zaključil študij violine.  Peter je v Gorici zelo znana in priljubljena osebnost. Kot dijak slovenskega klasičnega liceja Primoža Trubarja v Gorici je z odliko maturiral leta 1998. Njegovemu rednemu šolanju je bila najljubša spremljevalka glasba.

 

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot?

Violine sem se začel učiti pri devetih letih na glasbeni šoli Emila Komela v razredu profesorja Jurija Križniča, pri katerem sem študij tudi zaključil. Zadnje leto sem hkrati študiral pod mentorstvom profesorja Črtomirja Šiškoviča. Poleg obveznih izpitov iz violine sem pred diplomo opravil še obvezne izpite iz stranskih predmetov: iz teorije, klavirja, harmonije in glasbene zgodovine. Vse izpite razen diplome sem opravil na konservatoriju G. Tartinija v Trstu.

 

Kako je potekal tvoj diplomski izpit?

Izpit sem opravil na konservatoriju v Padovi 27. septembra 2002. Izpitni program je bil kar zahteven in obsežen: dva koncerta, dve baročni sonati, šest Paganinijevih capricciov, dve Bachovi sonati za violino solo. Program, ki sem ga pripravil, bi lahko izvajal kar 3 ure in pol.

V jutranjih urah je potekalo žrebanje in izvedba enega stavka od dveh koncertov za violino in orkester, ene baročne sonate, dveh Paganinijevih capricciov in dveh stavkov iz vsake izmed dveh Bachovih sonat za violino solo. Sledila je “prova delle sei ore”: v šestih urah sem moral naštudirati skladbo, ki so mi jo določili, potem je sledila “prima vista”, formalna analiza Beethovnove sonate, simulacija učne ure, preverjanje splošne kulture, določitev lokovanj in prstnih redov … Nazadnje sem skladbo izvedel pred komisijo. Na klavir me je spremljala profesorica Valentina Pavio.

 

Sodeluješ v komornih skupinah ali orkestrih?

Že v prvih letih sem se veliko posvečal komorni igri, posebno v klavirskih triih in kvartetih, pa tudi v drugih zasedbah. Pri raznih kantatah in operetah pa sem velikokrat igral tudi v orkestrskih zasedbah. Trenutno pripravljamo niz koncertov z mednarodnim orkestrom Alpe-Jadran, ki bo decembra.

 

Trenutno obiskuješ videmsko univerzo, poleg tega pa si kar precej aktiven tu, v našem zamejstvu. Kateri so tvoji hobiji?

Na univerzi študiram računalništvo, zato me zanima vse, kar je povezano s tem predmetom. Posebno rad se ukvarjam z načrtovanjem in postavljanjem spletnih strani. Sem pa tudi član rokovske skupine Floating Points, v kateri igram bobne. Pojem v dveh zamejskih zborih, to sta MePZ Hrast iz Doberdoba in Pevska skupina Musicum. Takoj po diplomi pa sem tudi že začel učiti kot učitelj violine na glasbeni šoli Emila Komela.

 

Kakšne načrte imaš?

Eden mojih glavnih ciljev je gotovo zaključek univerzitetnega študija. Všeč pa bi mi bilo tudi, če bi ustanovil trajno komorno zasedbo, morda godalni kvartet, ker mi je komorna igra posebno ljuba.

 

Martina Hlede