Jubilejni Zelški koncerti 2002

 

V petek, 27. septembra, smo bili v domačnem ozračju renesančne cerkve iz 17. stoletja sv. Volbenka v Zelšah priče osvežujočemu koncertu dveh izjemnih glasbenikov, violinista Črtomirja Šiškoviča in čembalista Luca Ferrinija. Umetnika sta se predstavila z izvedbami del Giuseppa Tartinija in njegovih učencev Pietra Nardinija, Michela Stratica, Domenica Dall Oglia, Antonia Nazaria in Ignazia Gobbija. Naj na začetku povem, da so približno 250 let stare Sonate za violino in basso continuo prej omenjenih skladateljev v čudoviti akustiki Zelške cerkve izzvenele premierno v Sloveniji.

            Izvajalca sta se lotila oživljanja neznanih rokopisov skladateljev Giuseppa Tartinija in njegovih učencev, shranjenih v arhivih v Padovi, Benetkah ter na Univerzi Berkley v Kaliforniji. Partiture sta morala prirediti za violino in čembalo, saj so bile prvotno napisane za violino in basso continuo. Ta koncert je le del njunega širšega oživljanja stare glasbe ter sad siceršnjega dolgoletnega raziskovanja Tartinijevih del, ki je napisal preko 80 violinskih sonat, v sodobnosti pa se jih na žalost redno izvaja le peščica. Naj omenimo, da je violinist Šiškovič, ki se zaveda pomembnosti Tartinijeve glasbe, prvi violinist, ki je odigral skoraj vse Tartinijeve violinske sonate.

            Poglobljena, natančna ter prepričljiva Šiškovičeva in Ferrinijeva igra nas je skorajda ponesla v čas nastanka izjemnih partitur. Seveda je k tem pripomogel tudi prekrasen, s svečami osvetljen ambient Zelške cerkve.

 

Irena Urbanc