Kraška pihalna godba Sežana

 

34 mladih glasbenikov, učencev Glasbene šole Sežana, se je junija 1992 prvič predstavilo na koncertu v prostorih gasilskega doma v Sežani.Že decembra 1992 je dotedanji kapelnik Leander Pegan na božično novoletnem koncertu Glasbene šole Sežana predal dirigentsko paličico kolegu Ivu Bašiču. Počasi, a vztrajno, je godba rasla tako v številčnosti njenih članov kot po obsegu repertoarja in po kvaliteti. Prav vsi godbeniki, danes jih lahko naštejemo 52, so še ali so bili učenci Glasbene šole Sežana.  

Po petih letih vaj v Vrabčevi dvorani glasbene šole je godba dobila svoj prostor v nekdanji garaži starega gasilskega doma, adaptirani in urejeni za pouk trobil, tolkal in za vaje godbe. Svoje znanje so mladi godbeniki nadgrajevali v poletnih kolonijah na Ptuju, v Lovranu, Tolminu, Debelem rtiču in nazadnje v Poreču.

            Nastopom v okviru koncertov Glasbene šole Sežana so se kmalu pridružila vabila na najrazličnejše prireditve in gostovanja. Naj naštejem le nekatere: odprtje prvega obrtnega sejma v Sežani, vojaška zaprisega v Postojni avgusta 1997, zaprisega z odkritjem spomenika baronu Čehovinu v Čehovinih, pustni karneval v italijanskem San Ambrogiu, 190. obletnica Postojnske godbe, odprtje pomorskega sejma Internautica v Portorožu, nastopi ob prazniku Občine Sežana, odprtje prenovljene knjižnice Srečka Kosovela v Sežani, julija 2001 pa je godba sodelovala 4. srečanju godb Alpe - Adria v Fiumicellu.

Priznanje za zagnano in vztrajno delo pomeni srebrna listina, ki jo je prejela Kraška  pihalna  godba maja 1997 na 17. tekmovanju slovenskih pihalnih orkestrov v tretji težavnostni stopnji v koncertnem programu.

            17. februarja 2002 se je Kraška pihalna godba ob 10.obletnici delovanja predstavila publiki s celovečernim koncertom v Kulturnem centru Srečka Kosovela. V dvournem programu so predstavili trinajst skladb in navdušili številno občinstvo. Tajnik zveze slovenskih godb, Tone Urbas, je v pozdravnem nagovoru poudaril, da so na Sežanskem ustvarili ugodne pogoje za delovanje tako številčnega orkestra, ki ga sestavljajo zlasti mladi člani, in izrazil svoje prepričanje, da bo Kraška pihalna godba gotovo še dobro igrala in tako bogatila vsakdanjik.

            Ni se zmotil! Že maja 2002 se je godba predstavila na 22.tekmovanju slovenskih pihalnih orkestrov  v Ilirski Bistrici in v tretji težavnostni stopnji osvojila zlato listino, kar pomeni, da bo prešla v drugo težavnostno stopnjo.

Sledila so gostovanja v sosednji Italiji  v Imoli, Morenu di Piave in v kraju Ronchi dei Legionari.

            Med 11.in 19. oktobrom 2002 je Kraška pihalna godba gostovala v Španskem Malgrat de Maru, kjer je potekalo mednarodno tekmovanje godb in mažoretnih skupin.V konkurenci 13 godb je sežanska godba osvojila prvo mesto. Kot je povedal kapelnik Ivo Bašič, takega uspeha niso pričakovali. Ob prihodu v Španijo so morali spremeniti svoj tekmovalni program oz. ga prilagoditi okoliščinam, saj sta z Igorjem Kosom presodila, da se ena od skladb ne bi dobro obnesla na velikem odprtem stadionu. Tako so zaigrali Venček slovenskih narodnih Jožeta Privška ter skladbi Josefa Zawinula v aranžmaju Larryja Norreda Birdland in Countdown skladatelja Manfreda Schneiderja. Na četrtkovem nastopu so jih zaigrali tako, kot to znajo. Pokazali so rezultat večletnega kakovostnega dela.

            Godbenike so ob vrnitvi domov pričakali župan Miroslav Kljun, številni starši in prijatelji, oni pa so na presenečenje vseh ob lastni spremljavi prikorakali pred godbeni dom. Dosedanji najzahtevnejši in najobsežnejši  tekmovalni in organizacijski projekt Kraške pihalne godbe se  je tako učil več kot uspešno.

            In novi načrti? Nova vabila na gostovanja doma in v tujino so tu. Kakorkoli že - ob občinski podpori, podpori staršev in kolektiva glasbene šole ter z zagnanostjo mladih glasbenikov in njihovih mentorjev je nadaljnja rast Kraške pihalne godbe zagotovljena. Tudi zato, ker z zagnanim glasbenim poustvarjanjem pod vodstvom Igorja Kosa in Iva Bašiča že deluje mladinski pihalni orkester Glasbene šole Sežana.

 

 Alenka Podgornik Miklavec