Pesmi, ki so postale del naše DNK

 

V petek 22. novembra 2002 smo ljubitelji jazza v Kulturnem domu v Izoli z zanimanjem spremljali koncert svetovno znanega pianista Renata Chicca s svojim triom in z gosti. Uspešen izolski glasbenik, ki sicer živi in dela v tujini, nas vsako leto prav v tem času razveseli s koncertom, ki se ga ljubitelji glasbe že kar tradicionalno veselimo.

S tem koncertom je Glasbena šola Izola zaokrožila cikel prireditev ob 50. obletnici svojega obstoja, ki je potekal skozi vse leto.

            Izvrstni pianist, ki je svojo glasbeno pot začel prav na izolski glasbeni šoli, nam je skupaj z kontrabasistom Mančem Kovačičem in bobnarjem Dragom Gajom tokrat predstavil slovensko ljudsko glasbo v jazzu. Nekaterim že znanim skladbam z albuma Lipa zelenela je je dodal nove, ki smo jih v Izoli slišali prvič. Med ljudskimi pesmimi so mu pri srcu še posebej tiste s Koroškega, kot je na primer pesem Kje so tiste stezice. Ko je še kot mlad fant hodil na poletna taborjenja, je pogosto prepeval narodne pesmi, ki so, kot se je slikovito izrazil, postale del naše  DNK. Prav te pesmi je po svoje interpetiral v jazzovskem slogu.

Renato Chicco je poleg številnih gostovanj v Evropi in Ameriki začel tudi svojo predavateljsko kariero, in sicer na jazzovski akademiji v Gradcu. Tam je srečal  mlado in za jazz izredno talentirano pevko Kristino Oberžan, ki je svojo glasbeno pot začela na metliški glasbeni šoli kot igralka klasičnega saksofona.

            Povabil jo je k sodelovanju in tako smo lahko njen pevski talent občudovali tudi v Izoli.

            Večer je še dodatno popestril nastop mladinskega pevskega zbora iz Trebnjega, ki ga vodi Tatjana Mihelčič. Pevski zbor je že večkrat sodeloval s Triom Renato Chicco, tokrat so nastopali skupaj že petič. Kljub temu, da so skupne priprave redke in da običajno vadijo skupaj le nekaj ur pred nastopom, so se dobro ujeli. Mlade pevke so pokazale velik smisel za jazzovsko interpretacijo, videli smo, da se z jazzom pogosto srečujejo in da ga nekako »imajo v krvi«.

            Vse nastopajoče, posebno pa še mlade pevce, je publika toplo sprejela in nagradila z bučnim aplavzom. Ob koncu prireditve smo si obiskovalci Kulturnega doma ogledali še 200 fotografij, ki so bile posnete med pripravami in med premiero glasbene igre Figov top, ki je bila izvedena na osrednji slovesnosti ob praznovanju jubilejne obletnice GŠ Izola.  

 

Barbara Dobrila