Pevski seminar Irene Baar

 

V koprski glasbeni šoli se je od 4. do 7. septembra 2002, ko se v mladih glasbenikih in njihovih pedagogih po dolgih počitnicah še ni dodobra prebudil umetniški in ustvarjalni duh, že razlegalo ubrano petje nadebudnih slovenskih in tujih solistov. Potekal je pevski seminar priznane slovenske sopranistke in izvrstne pevske pedagoginje Irene Baar.

 

Pri klavirju je s svojim vrhunskim korepetitorskim znanjem pevce neutrudno spremljala uveljavljena pianistka Nataša Valant.

 

Na odru se je vsak dan zvrstilo vseh osem aktivno prijavljenih kandidatov: Mojca Logar, Neven Stipanov, Nora Ducza, Nataša Krajnc, Andreja Kukovič, Janko Potočnik, Valerija Šoster in Matjaž Prah. Profesorica je v delu s pevci in s predavanji osvetlila najbolj problematična področja vokalnega ustvarjanja pod skupno temo »Pevsko poslanstvo  glas v vlogi nosilca sporočila«, in sicer: glasovno higieno, principe pevske izgovorjave, pomembnost teksta pri petju, t. i. 'naravni ton', pomembnost pedagogovega psihološkega pristopa, razvoj pevske osebnosti.

V dvorani je ves čas sedelo zavidljivo število poslušalcev: študentje petja, njihovi pedagogi, zborovski pevci, učitelji glasbenega pouka in zborovodje, ki so želeli prisluhniti nasvetom in mislim, izraženim skozi duhovito in sočno govorico profesorice Baar. Gospa izžareva nepopisno voljo do življenja in veselje do dela s pevci, v katero vpleta vrsto pozitivnih opazk in spodbudnih besed. Pevci so bili sproščeni, publika razpoložena in rezultat vsega - zaključni nastop - zelo uspešen.

 

Med vidnejše pedagoške uspehe Irene Baar, izredne profesorice na Akademiji za glasbo, sodijo tri študentske Prešernove nagrade, mednarodni nagradi A. Seghizzi v Italiji in F. Tagliavini v Avstriji, nagrada Opera plus v Belgiji, recital Mateje Arnež v Salt Lake Cityju, finalist Janko Volčanšek, najmlajša finalistka in nagrajenka RAI za leto 2002 Marta Močnik in prva nagrada Mateje Arnež na mednarodnem tekmovanju A. Seghizzi. Letos je na tem tekmovanju sodelovala tudi kot članica žirije. Za svoje pedagoško delo je l. 1995 prejela Betettovo nagrado.

 

Nataša Valant koncertira kot pianistka-spremljevalka naših vodilnih vokalnih solistov. Posnela je veliko literature s področja samospeva, z basbaritonistom Markom Finkom pa je za posnetke treh ciklov F. Schuberta prejela nagrado Prešernovega sklada ter v Parizu nagrado Zlati Orfej za izvedbo ciklusa Zimsko potovanje.

 

Koprska glasbena šola se kot organizator seminarja nadeja ponovnega sodelovanja v naslednjem šolskem letu, ko bo imela svoja predavanja o korepetiranju pevcev tudi pianistka Valantova in bo k sodelovanju povabljen baritonist Valentin Enčev. S profesorico se bosta skozi delo s pevci posvetila predvsem temi Glas kot sredstvo čustvenega izražanja, in sicer na področju samospeva, oratorija in opere.

 

Tanja Grlica