Učinkovito premagovanje treme in dobro počutje pred občinstvom

 

            V Katalogu stalnega strokovnega spopolnjevanja je bil letos prvič razpisan seminar Učinkovito premagovanje treme in dobro počutje pred občinstvom. Odvijal se je od  8. do 10. novembra 2002 na Glasbeni šoli Koper. Predaval je Rocco Lanata', MBA, Italija, njegova asistentka pa je bila Alenka Zupan, prof. spec. flavte.

            Seminar je bil namenjen učiteljem, ki poučujejo inštrument ali petje na glasbenih šolah, srednjih glasbenih šolah, učiteljem, ki poučujejo glasbo na šolah in vsem, ki se srečujejo z javnim nastopanjem.

Na seminar se je prijavilo kar 51 učiteljev iz vse Slovenije. Zaradi tolikšnega števila smo morali izpeljati kar dva seminarja. Prva skupina je tako v petek, 8. novembra 2002, prestopila prag Glasbene šole Koper in se prvič srečala z novimi tehnikami premagovanja treme.

Predavatelj Rocco Lanata' že vrsto let sodeluje z učitelji, podjetniki in prodajalci. Kot osebni svetovalec sodeluje z umetniki, vrhunskimi managerji in športniki. V lanskem letu je vodil kar 65 delavnic in seminarjev, ki se jih je udeležilo 584 ljudi. Specializiral se je v tehnikah hitrega učenja, motivacije in komunikacije. Pridobil je licenco za uporabo in poučevanje tehnologije študija Applied Scholastics International iz Los Angelesa. Redno se udeležuje tečajev Hubbard College of Administration v Milanu. Za umetnike in predavatelje vodi seminarje v šolah in podjetjih, tema seminarjev je Kako premagati tremo.

            Seminar je učiteljem ponudil učinkovito orodje za premagovanje treme - uporabo praktičnih vaj, ki rešujejo probleme stresa, pomanjkanja koncentracije ter neprijetnosti pred nastopi in tekmovanji. Vaje, ki so bile predstavljene, uspešno uporabljajo športniki, igralci, umetniki ter tudi poslovneži in predavatelji. Udeleženci so zaradi velikega števila prikazanih primerov in praktičnih vaj zase izbrali tiste učinkovite tehnike, ki jih bodo lahko uporabili v praksi.

 

Nekaj utrinkov udeležencev:

 

            »Kako bi z vajami odpravila tremo? Predvsem bi postala sama bolj umirjena, sposobna večje koncentracije  v vsakdanjem življenju. Mislim, da je to prvi pogoj.

Če si sposoben koncentracije, si se sposoben hitro in dobro učiti, zato postaneš bolj samozavesten in s samozavestjo se lahko boriš proti neugodju in tremi. Zaupaš vase in tisoč vate uprtih oči te ne more vreči iz tira. Lahko ti požene kri po žilah, vendar to je pozitivna energija, ki ti da moč, da z vso dušo daš občinstvu to, kar je pravzaprav prišlo poslušat. In zraven uživaš!

            Všeč mi je bilo, da je vse tri dni vladalo prijetno, sproščeno vzdušje. Udeležila sem se že preveč seminarjev, ko smo samo sedeli, poslušali, si zapisovali  zelo resn, zelo dolgočasno, zelo monotono! Mislim, da potrebujemo več takih seminarjev, kot je bil ta  o komunikaciji, o koncentraciji, o samozavesti, o premagovanju svojih šibkih točk in pozitivnem sprejemanju sebe in drugih.« Bernarda Paškvan, GŠ Nova Gorica

 

            »Predavatelj nam je na seminarju predstavil le manjši del vaj, tako da bomo lahko razmišljali o sebi, sebe bolje spoznali, vzgajali in poskušali izvedeti še več, nato pa z vedno tršim delom dosegali vedno večje uspehe. Njegov namen je bil pri meni dosežen.« Marjetka Petrič, GŠ Postojna

 

            »Poudariti je treba, da nam vaje za odpravljanje treme (tako meni kot učencem) ne bodo koristile samo za nastope z našimi inštrumenti in za igranje. Razviti se moramo v močne osebnosti, ker nam življenje ne prizanaša in je kruto. Vaje, s katerimi utrjujemo svojo notranjo moč, sposobnost vztrajanja na poti do svojega cilja, nam lahko tudi v vsakdanjem življenju prihranijo razočaranja. Če se naučimo usmerjati pozornost na pomembne reči in če naše cilje ustvarjamo iz dneva v dan, bomo samozavestne osebnosti. Nasmeh, pravi nasmeh in ne maska, s katero se branimo in varujemo, bo kazal veselje in entuziazem, ki ga nosimo v sebi.

            Srečna sem, da sem imela priložnost udeležiti se takšnega seminarja, naučiti se vaj, ki mi bodo nedvomno pomagale odstraniti veliko oviro na moji profesionalni poti  tremo.« Dragana Pajanović, GŠ Ljubljana Moste  Polje                 

 

Alenka Zupan