Deseto tekmovanje mladih pianistov Primorske

 

Jubilejna prireditev je potekala 14. in 15. maja na glasbeni šoli Nova Gorica. Prav na tej šoli so že leta 1986 pričeli s šolskimi mini tekmovanji, ki so leta 1992 prerasla v 1. Regionalno tekmovanje mladih pianistov znotraj Zveze primorskih glasbenih šol.

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo 77 učencev starih od šest do devetnajst let, od tega 63 v prvih treh starostnih kategorijah: začetniki(do devet let), 1A ter 1B.

           Po mnenju prof. Hinka Haasa, ki je predsedoval žiriji, je med njimi veliko nadarjenih otrok, pianistična raven pa je na Primorskem v vzponu.

           Tekmovanje učence dejansko vzpodbudi k »bolj intenzivnemu, poglobljenemu in pospešenemu študiju instrumenta« kot je zapisano v pravilniku med cilji tekmovanja. Slutene sposobnosti učenca se na tak način lahko pričnejo udejanjati. Za popolno realizacijo učenčevih sposobnosti pa je potrebno večletno intenzivno in strokovno odlično vodeno delo. S predpostavko dobre šole je nato kvaliteta izvedbe najbolj odvisna od talenta in izkušenj.

            V 1B kategoriji sta tako zablesteli dve izjemni mladi osebnosti. Trinajstletna Ana Žunić (CGV Koper-GŠ Koper, učiteljica Selma Chicco),  je osvojila vse prisotne s povsem svobodnim in obenem popolnoma zanesljivim ter doživetim izvajanjem. Prejela je prvo nagrado in posebno nagrado za najvišje ocenjenega tekmovalca celotnega tekmovanja. Še ne trinajstleten Armin Čoralić (GŠ Idrija, učiteljica Helena Plesničar) pa si je s suverenim izvajanjem virtuoznega programa in z globino razumevanja prislužil drugo nagrado, posebno nagrado za najbolj perspektivnega mladega tekmovalca ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo Sonate Domenica Cimarose.

            Tretji enakovreden dosežek je bil po mojem mnenju izvedba Chopinovega Scherza v h-molu štirinajstletne Zarje Vatovec ( CGV Koper-GŠ Koper, učiteljica Aleksandra Alavanja Drucker) na koncertu nagrajencev. Prejela je prvo nagrado v 1C kategoriji. Prvonagrajenka v kategoriji začetnikov je Veronika Brecelj(GŠ Nova Gorica, učiteljica Ingrid Silič), sicer enako uspešna violinistka. V 1A kategoriji sta si prvo nagrado delili  Mia Guček(CGV Koper-GŠ Koper, učiteljica Valentina Češnjevar), ki je prejela še posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe S. Prokofjeva, in Marina Feruglio(privatna učenka učiteljice Tamare Ražem), v 2A kategoriji prva nagrada ni bila podeljena, v 2B jo je prejela Tamara Gorjanc(GŠ Nova Gorica, učiteljica Barbara Mačkić). Posebno nagrado za najboljšo izvedbo Sonate Domenica Scarlattija je prejela drugonagrajena Petra Peršolja(CGV Koper-UG Koper, učiteljica Aleksandra Češnjevar) v 2B kategoriji.

           Pohvala klavirskemu aktivu GŠ Nova Gorica za brezhibno organizacijo pod vodstvom neutrudne ravnateljice Vlaste Vižintin in za uspeh tekmovalcev(šest srebrnih in pet zlatih priznanj, dve prvi nagradi in ena druga nagrada).

           Skladatelj in klavirski pedagog Bojan Glavina je ob tej priložnosti ponovno prispeval v zakladnico slovenske klavirske literature. Nastale so: zanimiva, zahtevna skladba »Quasi modo Istriano«, učinkoviti Dve arabeski ter duhovita skladba za najmlajše Zgodbica o koščku sira, miški, mački in bananinem olupku.

           Na svidenje na TEMSIGU.

 

Andreja Konjedic Lenardič