Glasbeni abonma v Tolminu

 

Na Glasbeni šoli Tolmin so letos prvič pripravili glasbeni abonma, ki je namenjen predvsem učencem. Zvrstili so se štirje zanimivi koncerti, obisk mladih poslušalcev pa je bil presenetljivo dober.

Uvodni koncert v torek, 25. marca, sta izvedla učenca kragujevške srednje glasbene šole Milan Radulovič in Rade Mijatovič, oba učenca harmonike. Odlično izvajanje je mlade v Tolminu navdušilo, zdi pa se tudi, da so se mnogi prav na tem koncertu prvič seznanili s harmoniko kot izjemno zanimivim koncertnim glasbilom, na katerega je mogoče igrati virtuozno in v razponu vsakršnih stilnih opredelitev. Tako smo lahko slišali skladbe iz časa baroka, romantike in sodobnega časa. Oba sta tudi večkratna nagrajenca na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Drugega aprila sta nastopila saksofonist Tomaž Nedoh (Sežana) in pianistka Melita Nanut (Postojna). V skupinskem muziciranju sodelujeta približno eno leto, v tem času pa sta imela že nekaj uspešnih nastopov. Nanutova je akademska pianistka, profesorica klavirja in korepetitorka na GŠ Postojna, Nedoh pa zaključuje študij na Akademiji za glasbo pri prof. Matjažu Drevenšku.

Srečanje komornih skupin s trobili 9. aprila je bilo izjemno uspešno, nastopili pa so glasbeniki iz glasbenih šol Tolmin, Sežana, Nova Gorica, Postojna in CGV Koper. Gostitelji so prav na tem koncertu imeli tudi svojega »aduta«, trobilni kvintet v zasedbi Matijas Slivnik in Andrej Pavšič, oba trobenta, Tomo Orbanič, rog, Amadej Rutar, pozavna ter Žiga Pavletič, tenorska tuba. Pod vodstvom Miloša Rijavca so naštudirali že mnogo zanimivih skladb, na kocertu pa so navdušili z Müller-Deckovo Fünf Miniaturen in Lawrancejevo Brass Goes Swing. Tokratni nastop je pokazal tudi odličnost trobilcev z Obale (prof. Darij Pobega), ki vedno znova presenečajo z vrhunskim muziciranjem.

Sklepni koncert mini abonmaja je bil po svoje tradicionalen, saj so na šoli gostili učence iz sosednjega Špetra (Italija). Srečanja učencev Glasbene šole Tolmin in glasbene šole iz Špetra, ki deluje v okviru Glasbene matice, so kar pogosta. Krivulja sodelovanja ima sicer vzpone in padce (prav zadnja leta so stiki bolj redki), a želje po izmenjavi izkušenj, znanj in predstavitvi svojih dosežkov so po nastopu v sredo, 16. aprila, zagotovo spet dobile nov polet. Oba govornika, Davide Clodig (vodja špetrske podružnice) in Slavica Mlakar (ravnateljica tolminske glasbene šole), sta to v svojih pozdravnih govorih tudi izrazila, veliko upanja za obe šoli pa bo pomenila tudi ukinitev državne meje, saj bo to vsakršne stike med ljudmi poenostavilo. Na koncertu so se izmenično predstavili učenci različnih glasbil in solopevskih oddelkov. Uvod je pripadal mlademu trobilnemu kvintetu iz Tolmina, v nadaljevanju pa so pretežno mlado publiko razveseljevali še pianisti Vida Rucli, Giovanni Snidaro, Stefania Rucli, Marko Kanalec, klarinetist Miha Podobnika, harmonikar Govanni Banelli, hornist Tomo Orbanič, pozavnist Amadej Rutar, solopevci Maja Klanjšček, Gabriella Spagnut in Rok Gašperin, na kljunasto flavto pa je zaigrala Orsola Banelli. Poleg naštetih je nastopil trio flavta, violončelo in klavir, večer pa je lepo sklenil harmonikarski orkester iz Špetra, ki ga vodi Aleksander Ipavec. Pianiste iz Špetra poučujeta Paola Chiabudini in Davide Clodig, ostale točke pa so poleg omenjenih učiteljev za nastop pripravili Majda Luznik, Fabio Devetak, Elena Pontini, Maja Klanjšček, Petra Vodopivec, Hermina Jakopič, Tatjana Cimprič in Mirko Orlač. Mavrično pisan pomladni šopek mladih glasbenikov je povezovala Iris Podgornik.

 

Jože Štucin