Kvartet flavt Umetniške gimnazije Koper

 

Irena Kavčič, Jelena Pešič, Erika Dujc in Katarina Kleibencetl

Mentorica kvarteta flavt: prof. Alenka Zupan

 

Ljubljana, mesto, ki dijake Umetniške gimnazije Koper navdaja s strahom in spoštovanjem. Sanje o potrditvi v centru glasbenega dogajanja Slovenije, ki je skoraj nedosegljiv in si ga v srcu vsak glasbenik želi doseči, so za dijakinje Ireno, Jeleno, Eriko in Katarino postale resničnost.

 

            Petek, 21. maj 2003, 32. Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov  TEMSIG v Ljubljani, bo kvartetu flavt Umetniške gimnazije ostal kot neverjeten in nepozaben dogodek v življenju. V II. kategoriji komornih skupin s pihali so dijakinje dosegle ZLATO PRIZNANJE ter absolutno 1. NAGRADO (100 TOČK). Reakcija ob objavljenem doseženem rezultatu je bila nepopisna. Navdušenje, skakanje, objemanje in veselje je poleg neobvladljivih glasovnih zmožnostih posameznic v trenutku preplavilo vežo. Sreča in veliko zadovoljstvo je tako dijakinje spremljala še nekaj dni.

Ko enkrat dosežeš takšen uspeh je samoumevno, da sledijo določene obveznosti, koncerti,…. Igranje na zaključnem koncertu prvonagrajencev v veliki dvorani Slovenske filharmonije, je zanje pomenil nov izziv. Igrati ponovno tako dobro, dokazati, da doseženi uspeh ni bil slučaj, je bila velika preizkušnja. Vendar, dekleta so kot zaključna točka koncerta potrdile svojo kvaliteto in navdušile številno občinstvo. Ob tem so izvedele še za posebne nagrade, ki so jih prejele: nagrada komisije za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, doseženih 100 točk, snemanje na RTV Slovenija in štipendijo za dodatno izobraževanje.

V mesecu aprilu so se z veseljem odzvale povabilu idejnega - umetniškega vodje festivala ALLEGRETTO Tomaža Lorenza, ki je naše štiri dijakinje povabil na Festival komornih skupin mladih.

 

Festival je potekal od 19. do 23. maja 2003 v studiu 14 Radia Slovenija, s snemanjem »v živo«. To je prvi festival za mlade izvrstne glasbenike iz cele Slovenije. Povabilo je ponovno pomenilo potrditev kvalitete igranja in uresničitev njihovih sanj. Vsi vemo, da le s koncertiranjem lahko predamo svoje doživljanje in poustvarjanje glasbe ter tako »vnovčimo« vse ure vaj in trdega, vztrajnega dela.

Tako so se v sredo, 21. maja 2003, Irena, Jelena, Erika in Katarina, s skoraj polurnim programom, (z deli A.REICHA, E.BOZZA-ja, J.CASTÉRČDE in F.JEANJEAN-a) predstavile ljubljanskemu občinstvu, ki je sprejelo mlade flavtistke z navdušenjem.

 

Neverjeten uspeh flavtistk je rezultat trdega dela, vztrajnih in napornih vaj, usklajevanj in medsebojnega razumevanja. Na kvaliteto skupnega igranja vplivajo številni dejavniki. Osnova je individualna tehnična spretnost, sposobnost poslušanja, poznavanje partiture, skupno fraziranje, takojšnje reagiranje,… vse to vpliva na rezultat, ki je medsebojno enakovredna, intonančno čista, tonsko bogata in muzikalno izdelana skupna igra. Brez uživanja, veselja, ljubezni do glasbe in skupnega igranja, medsebojne naklonjenosti ter vsega kar je povezano s čustvi pa teh dosežkov ne bi bilo.

Poleg lepih spominov, odličnih rezultatov in potrditev, je najpomembnejše kar bo dijakinjam ostalo njihovo prijateljstvo, ki se vtke v srca in ostane za vedno.

 

Alenka Zupan