Pisana pomlad v Izoli

 

Bliža se zaključek šolskega leta in to je tudi čas raznih obračunov, inventur, pač pogledov nazaj, in to bolj kot naprej, saj nas v kratkem tako ali tako čakajo le počitnice,  hura!

           In v tem razmišljanju lahko z zadoščenjem ugotovim, da smo v našem malem mestu postorili marsikaj za naše nadebudne mlade glasbenike pa tudi za »starejše duše in ušesa«. Čeprav je bilo leto »popraznično«, okroglo obletnico smo namreč praznovali lani, počivali res nismo niti malo. V zadnjem trimesečju so se nam zgodili za 200 - »glavo« glasbeno šolo s 14 učitelji kar številni glasbeni dogodki.

           Če omenim najprej šolske nastope: v tem trimesečju jih je bilo pet, vštevši pustnega, ki je bil seveda najbolj razigran in našemljen, kot se za pusta spodobi, in zaključna dva, ko so se na prvem za osnovnošolsko mladino in na drugem za starše predstavili naši najboljši solisti  tekmovalci, dve komorni skupini, pihalni orkester pod vodstvom Zlatka Tote, otroški pevski zbor CGV s pevci iz Kopra in Izole (Maja Cilenšek), mladinski PZ GŠ Izola s Kristino Babič in devetčlanska jazz skupina GŠ Izola z gostujočim mešanim pevskim zborom gimnazije Koper (Sindija Šiško), ki mu je »vzornik« Boštjan Andrejc  Buši. Za slednji dve prireditvi smo zaradi naše premajhne dvorane morali najeti večjo v kulturnem domu, saj se je na odru zvrstilo čez 100 nastopajočih.

 

           Na prireditvah izven šole smo bili prisotni vsakič, ko so nas povabili, pihalni trio je pospremil na pot dve razstavi, likovno in fotografsko, vodja šole sem se odzvala na povabilo in predsedovala ocenjevalni žiriji na tekmovanju pevskih skupin ob Srečanju socialnih zavodov Slovenije, ki se je letos odvijalo v Izoli, za kar je bila šola prejela javno zahvalo tudi kot eden od številnih soorganizatorjev te velike prireditve s 750 udeleženci. Oba  zbora sta se predstavila tudi na občinski reviji pevskih zborov Naša pomlad, jazz skupina pa je na nastopih umetniške gimnazije v Kopru vsaj trikrat poskrbela za boljšo voljo in sprostitev vedno preobremenjenih srednješolcev. Aktiven je bil tudi šolski pihalni orkester, ki je pospremil kar nekaj prireditev na prostem (jadralna regata, odprtje prenovljenega parka P. Coppo), za TV oddajo Sledi  so tudi posneli nekaj traku.

           Potem smo se srečevali: na nivoju našega Centra za glasbeno vzgojo kot tudi na ravni Primorske: saksofonisti, flavtisti, kitaristi, godalci, pianisti (kar trikrat so se pianisti CGV-ja srečali tudi v naši dvorani), ki smo se pripravljali na srečanje ZPGŠ in tekmovanje. V Umag pa so odpotovali tudi godbeniki na »susrete« istrskih orkestrov.

 

Ker se ob prehajanju osemletke na obvezno devetletko tudi glasbeno šolstvo pospešeno pripravlja na »reformo«, smo - nekoliko zaskrbljeni nad nekaterimi nedorečenimi stvarmi (normativi pri programih predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice na eni in priporočljive starosti večine glasbil, izvzemši klavir in violino pa kljunasto flavtico, na drugi strani) in v večni bojazni za upad vpisa (vedno manj rojstev)  in predvsem zaradi upada zanimanja za pouk klasične harmonike (bolj »modno« se je danes učiti diatonično in to pri »privat« učiteljih), okrepili dejavnosti za pridobitev novih učencev. Z zborčkom pripravnic (Kristina Babič) in nekaj solisti  začetniki  smo odšli v vrtec in na igrišču na prostem v veliko veselje malega občinstva uprizorili glasbeno prireditev, ki smo jo imenovali Majski veter. Že ob kulturnem prazniku smo februarja povabili k nam izbrane osnovnošolce, slovenske in italijanske, in jim priredili koncert, v kulturnem domu pa smo osnovnošolcem obeh slovenskih šol pokazali, kako izgleda generalka za nastop z veliko množico izvajalcev solistov in tistih zbranih v komornih sestavih, orkestru in kar treh zborih. Marca smo v sodelovanju z OŠ Livade lahko poslušali harmonikarski orkester ZPGŠ pod vodstvom Claudia Furlana, izjemno lepo doživetje (če zanemarimo ne prav omikano šolsko občinstvo!), aprila so nas obiskali harmonikarji iz Kragujevca, v maju pa so nam v goste prišli še harmonikarji iz radovljiške glasbene šole.

           Vse bolj se v zadnjih letih za razvoj mladih glasbenikov zdijo pomembna tudi razna tekmovanja. Seveda smo tekmovali tudi mi! V začetku marca so se na koprski glasbeni šoli v znanju teorije in solfeggia na simpatično in domiselno »pogruntanem« kvizu (Sindija Šiško in Vanja Gregorič) pomerili učenci Centra za glasbeno vzgojo, prvi mesti sta osvojili izolski ekipi (Maja Cilenšek in Kristina Babič). Na TEMSIG so se odpravili po dva kitarista (B. Andrejc) in violinista (S. Horvat), kitarist Jaka Klun se je uvrstil in »dobro držal« tudi na državnem tekmovanju, violončelistka (I. Švarc) in pihalni trio (D. Kitić). Na prvem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v organizaciji Primorske pevske zveze in Skladu ljubiteljskih kulturnih dejavnosti je Otroški PZ CGV pod vodstvom Maje Cilenšek in ob klavirski spremljavi Nuše Gregorič v kategoriji mladinskih PZ zmagal, bil najvišje ocenjen zbor tekmovanja in prejel še posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane v 20. stol. do danes. Na regijskem klavirskem tekmovanju pa sta sodelovali dve naši učenki, Zarja Vatovec (A. Alavanja Drucker) je s prvo nagrado v svoji kategoriji ponovno potrdila, da je na pravi poti. Na tem tekmovanju pa sta z izrednim uspehom sodelovala tudi dva nekdanja naša učenca, zdaj dijaka umetniške gimnazije v Kopru, ki se klavir učita kot stranski predmet: Veronika Ferfolja, osvojila je srebrno priznanje in Matej Bonin (A. Češnjevar), ki je osvojil zlato priznanje in drugo nagrado.

 

Slednji se, njegov mentor je A. Čopi,  letos lahko pohvali tudi s prvo nagrado z nedavnega tekmovanja  natečaja za najboljšo zborovsko skladbo -  posvečenega skladatelju Ignaciju Otti ob prvi obletnici njegove smrti.

           Ob koncu pa naj omenim še, da so se v dvorani naše šole poleg omenjenega zvrstile še nekatere prireditve, ki so znatno obogatile naš kulturni vsakdan: Znanstveno raziskovalno središče iz Kopra je predstavilo Kramarjevo knjigo o Izoli, gostili smo pianista Roka Palčiča in Aleksandro Klimovo, ki se šolata v razredu Sijavuša Gadžijeva na srednji šoli v Ljubljani  (mimogrede: Rok se rad vrne domov in pripravi v »domači« glasbeni šoli vsaj en koncert letno), še dvakrat  smo gostili mlade glasbenike iz Ljubljane: najprej pihalni kvintet Eol z Akademije za glasbo in končno še sedem pianistov iz razredov Aleksandre Naumovski in Igorja Bravničarja iz GŠ Vič-Rudnik, Ljubljana.

           Pred nami so zdaj izpiti in končni učiteljski izlet z barko po hrvaškem morju (bravo, organizatorji iz Cerknice!), potem še kakšna poletna šola in nato morje, sonce, počitek.....Naužijmo se jih!

 

Darinka Jug