Srečanje pihalcev ZPGŠ v Postojni

 

            Glasbena šola Postojna je v sredo, 23. aprila na široko odprla vrata mladim, perspektivnim glasbenikom, učencem flavte, oboe in fagota , ter njihovim prizadevnim mentorjem in korepetitorjem. Na odru so se predstavili učenci iz osmih glasbenih šol, članic ZPGŠ, iz Ajdovščine, Cerknice, Ilirske Bistrice, Kopra (CGV Koper  GŠ Koper, GŠ Izola, GŠ Piran), Logatca, Tolmina, Trsta in Postojne.

           Srečanje, kot ga vsako leto organizira aktiv flavtistov ZPGŠ in je vedno znova prijetna izkušnja tako za nastopajoče kot za njihove mentorje, je letos postreglo s programom, ki je zajemal tako soliste, kot komorne zasedbe s temi instrumenti, od najmlajših, do obetavnih maturantk, flavtistk, dijakinj UG v Kopru. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se kljub prizadevanjem marsikatere šole, še vedno premalo otrok odloča za deficitarne instrumente, kot je oboa ali fagot, kar se je močno pokazalo tudi na samem Srečanju, saj smo imeli priložnost slišati le en trio fagotov (GŠ Logatec) in oboistko (GŠ Postojna). Želje glasbenih šol so gotovo, da se za take instrumente odloča več otrok, drug problem pa so ustrezni učitelji, poleg tega pa primerni instrumenti, ki so, kot vemo, prehud finančni zalogaj za marsikatero glasbeno šolo.

Na splošno se je na nastopu pokazal zelo soliden nivo dela z učenci na tem področju, saj so nastopajoči s prepričljivim igranjem navdušili postojnsko občinstvo.

           Gotovo so take oblike nastopov, kot so Srečanja, potrebne tako učencem kot učiteljem, saj z izmenjavo idej, mnenj in izkušenj bogatimo razvoj glasbenega izobraževanja.

 

Suzana Furlan Mitev